Advent maakt Kerst Kerst

Advent maakt Kerst Kerst

Het is 9 november. Ik kom even binnen bij de lieve moeder die onze kinderen over de vloer heeft deze middag. Haar kerstboom pronkt in de woonkamer, de ramen zijn beschilderd en voor het raam staan kerstdecoraties. Dit jaar wordt het eerder kerst, had ik ergens gelezen. Ze vertelt dat ze het een moeilijke tijd vindt en een beetje vrolijkheid wel kon gebruiken.  

’s Avonds vraagt iemand bezorgd: “Wij slaan kerst toch niet over dit jaar?” “Natuurlijk niet” antwoord ik (een domineesgezin dat kerst overslaat, het moet niet gekker worden). “We hebben nog helemaal geen kerstboom!” De kleine frons verdwijnt als ik uitleg dat de kerstboom er al is (in de doos op zolder) en dat Kerst het mooiste feest is omdat we het mooiste krijgen dat God heeft, en dat we dat dus echt niet overslaan.

Over vroege kerstbomen zou je kunnen oordelen, maar laten we het verlangen van mensen naar licht zien als een teken in onze ziel dat we iets buiten onszelf nodig hebben. Als christenen mogen we wel wat duidelijker gaan staan voor ons Kerstfeest, en dat begint al vanaf zondag 29 november, de periode van Advent. Advent, dat kennen veel mensen niet meer. Advent is inkeer, het paarse kleed op de tafel in de kerk is symbool van berouw. Nu we gaan vieren dat de Koning op aarde is gekomen, bereiden we ons hart voor. “Ik wil in ootmoed (eenvoud) U ontvangen, mijn ziel en zinnen (gevoel) zijn bereid.”

Advent is jezelf voorbereiden op het ontvangen van Gods Licht. Het vieren van Advent, hoe doe je dat, zijn we dat verleerd? Je kunt Advent vieren met het zingen van Adventsliederen, de teksten van deze liederen bidden, een tekst van een lied ophangen in huis, de 4 weken van Advent met kaarsen benadrukken, of bijv. een gratis Adventsretraite vanuit huis volgen (https://www.ignatiaansbidden.org/ ). Kinderen kunnen het boekje dat ze van de Kindernevendienst kregen gebruiken om stil te staan bij Advent. Elke dag van Advent staat erin! Steek thuis samen de kaars(en) aan op zondag met het bijbehorende versje. 

Als Advent weer Advent wordt, wordt Kerst weer echt Kerst zoals het gevierd moet worden. HIJZELF is het Licht. Hoezeer we ook kunnen en mogen genieten van een mooie kerstboom, vers kerstgroen en lichtjes…dat alles verwijst naar Gods Zoon, het Licht in je hart dat nooit opbrandt of wordt opgeruimd in januari. Hij is het LICHT voor Elke Dag.