Droogte-Prepper

Een bever redt met enorme dam zijn eigen leefgebied, las ik afgelopen week. De dam is te vinden in het Brabantse Ommel. “Een imposant bouwwerk van boomstammetjes, takken, bladeren, grassen en zand ertussen; bijna een meter hoog en vier tot vijf meter breed. Het belangrijkste gevolg van de blokkade is dat het waterpeil stroomopwaarts – voor de dam dus – beduidend hoger staat.”

De foto werd thuis nieuwsgierig bekeken. De Here God heeft de wereld en de dieren toch maar wonderlijk gemaakt, concludeerden we, dat een dier presteert dit te maken. Het Brabants Landschap is blij met het waterbeheer van de bever. “Hij heeft dat gedaan om zijn leefgebied voldoende nat te houden.”

Een inspirerend beeld voor ons in dit moeilijke jaar met een pandemie, protesten en demonstraties, onrust onder jongeren, warmterecords die ons angst aanjagen….De bever bereidde zich voor op de komende droogte, door voor zijn leefgebied te zorgen. We voelen inwendig aan dat we ons moeten voorbereiden op een toekomst van droogte, niet alleen klimatologisch, ook geestelijk.

Het water vasthouden waarvan je weet dat het je leven geeft. Met de focus van een bever; die wist dat zijn aandacht hoofdzakelijk hierbij nodig is. En jij en ik? Hebben wij dezelfde focus op het Water dat ons Leven geeft? Waar ben ik druk mee? Nieuwsberichten? Ik was vorige week op bezoek in een verzorgingstehuis en bij binnenkomst schalde uit een wijd openstaande deur keihard Coronanieuws (oorverdovend, helaas nodig bij dove oren). Toen ik weer wegging, was het precies hetzelfde liedje. Uit de openstaande deur schalde nog steeds of opnieuw Coronanieuws. Nieuwsberichten alléén, zijn een slecht dieet. We hebben Levend Water nodig.

Fles, Mineraalwater, Fles Water, DrinkwaterLevend Water vind je niet in het nieuws en vaak ook niet op de socials. In kerken wordt het nog geschonken. Wil jij voor dat water een dam bouwen? Onze kerk kan een dam voor jou zijn. Misschien niet zo sterk als je zou willen, dat hoor ik regelmatig. De kerk is niet zus, niet zo, niet dit of niet dat. Goed, prima als jij dat vindt. Doe er dan wat aan. Met daden, en niet alleen woorden. De bever keek het verdwijnen van het water niet aan. Hij verzamelde bruikbaar materiaal. Stapelde, duwde, trok, begon overnieuw als het instortte, beet zich door takken, net zolang tot het wat was en het bleef hangen. Hij focuste zich. Alsof…zijn leven er vanaf hing. 


Zegen en groet, ds. Inge Eckhardt