De Baas

Op een zondagochtend dat we met 30 kerkgangers in de kerk mochten zijn, bedacht één van de kinderen: “Ik wil met jou mee mama.” Ik antwoordde: “Misschien is er nog wel plek over, dan vragen we dat gewoon even bij de ingang van de kerk, maar als het vol is moet je naar huis.” Een verbijsterd gezichtje keek me aan: “JIJ bent toch de baas van de kerk?”

U leest het, ik ben in tussentijd gepromoveerd tot baas van de kerk (zou dat salarisverhoging met zich meebrengen?). Het deed me denken aan een andere uitspraak van een kind. Toen een campingbaas had gezegd dat hij “hier de baas was”, had het kind in alle eerlijkheid geantwoord dat dat niet waar kon zijn, want “alleen God is de baas over alles en iedereen”. Dan sta je wel even met je mond vol tanden.

-In deze periode kun je het zo ervaren dat de overheid en het RIVM ‘baas’ zijn geworden. Zijn zij baas? Natuurlijk is het antwoord, God, en God alleen is Heer! Maar uit eerbied voor Hem en elk mens dat Hij heeft geschapen, en de overheid die Hij ons heeft gegeven, houd je je aan de aangereikte richtlijnen.  Zoekend naar de ruimte die er is.

Want de geloofsgemeenschap, de kerk, is in Gods ogen kostbaar. Dat Zijn kinderen iedere nieuwe week weer tijd apart zetten om Hem eer te brengen. Samenkomen om te groeien aan Zijn Woorden en Hem te aanbidden (al is het zonder geluid). Dat jong en oud speciaal opstaat om naar een plek van gebed te gaan en daar stil te worden. Dat is kostbaar voor Hem. Dat mag niet verloren gaan. Ik wil u en jou vragen hierover na te denken. Zodat dit huis van gebed, weer gevuld mag worden.

Ik wens iedereen goede diensten toe. En in de vakantieperiode voor iedereen, thuis of onderweg Gods liefdevolle zegen.

Ook namens Peter en de kinderen, hartelijke groeten,

Ds. Inge Eckhardt

Wees Gij een Gids voor ons uit
en een beschermer tegen alle kwaad.

God vertrouwt je toe aan zijn engelen,
die over je waken waar je ook gaat.
Hun handen zullen je dragen,
je voet zul je niet stoten aan een steen. 

Ps. 91:11-12