Opbouwen

Normaal rond de periode van Pinksteren is dit ongeveer het scenario: iedereen waaiert al een beetje uit (onze lieve pensionado’s vooral), de gemeente begint al met vakantie te gaan. Het Pinksterfeest wordt nog wel gevierd maar niet zo uitbundig als Kerst en Pasen, want het seizoen komt langzaam al tot een einde en we zwaaien stilletjes af. We genieten van het weer, de natuur en het leven, vakantiegangers kerken op andere plekken of luisteren mee bij de caravan of camper, een ander deel van de gemeente bezoekt met Pinksteren Opwekking en staat daar vrolijk te hossen.

Dit jaar is het allemaal behoorlijk anders. Zitten we vlak voor de zomer te wachten tot het weer veilig genoeg is voor iedereen, om een samenkomst te houden. Het Pinksterfeest zegt me onverwachts meer dan in eerdere jaren. Het deed me altijd al veel, omdat ik me heel goed besef dat ik zonder de kracht van God niet kan geloven. De Geest van God waakt over het geloof in mijn hart en houdt het vuur brandend. Ik weet hoe ontzettend hard ik de aanwezigheid van God nodig heb. Voor u en jou is dat niet anders!

Maar dit jaar raakt het feest me nog meer. Tot in eeuwigheid heeft God Zijn Geest gezonden om onder ons te blijven (Joh. 14: 16). Tot in lengte van dagen zal God met Zijn aanwezigheid bijstaan en sterken en in deze wereld werken. Wat Hem betreft wordt niemand overgeslagen, want in de eerste brief aan gelovigen in Korinthe staat dit: ‘Aan een ieder wordt de openbaring van de Geest gegeven tot welzijn van allen’ (1 Kor. 12:6)  Een ieder: dat is niet “iedereen behalve….”, maar echt iedereen.  Vul je naam maar in in dat vers: “Aan __________ wordt de openbaring van de Geest gegeven tot welzijn van allen”. Begrijp je wat er staat en hoe bijzonder dat voornemen van God is? Dat Hij heeft gezegd (vul je naam weer in): “Ik, de Heer, zal __________de Heilige Geest geven, zodat zij/hij anderen kan opbouwen en helpen.”

Wat is opbouwen en helpen? Wat is welzijn? Het zou pas echt ‘wel-zijn’, wanneer we allemaal weer ons normale leven zouden kunnen leiden!?!

Echt welzijn is in Gods ogen: in vredestijd én crisistijd verbonden zijn met Hem als Schepper. Wandelen met je Maker, het leven met Hem leven. Dat bouwt op.

Nu de maand juni begint in 2020, is dat weer een mooie, opbouwende vraag voor je leven: hoe wandel ik met mijn Maker? Hij heeft Zijn Geest gegeven om op te bouwen. Ook in crisistijd.

Zegen en groet,

Ds. Inge Eckhardt