Een vol huis

‘Een huis vol’ volgt grote gezinnen, dit jaar ook een christelijk gezin. In één aflevering zie je vader Jelies -doorgaans vol grapjes, ‘het negende en grootste kind’ van moeder Janneke- de dag beginnen. Hij begint met ontbijt en een grote Bijbel die wordt opengeslagen bij ‘Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden.’ Hij vindt het mooi wat hij leest, en begrijpt het zo ‘als ik zoek, dan vind ik God, dan vind ik het geloof’.

Aan het begin van het nieuwe jaar is het mooi om te bedenken of en hoe jij zoekt. Misschien zijn er dingen waar we vol van zijn, druk mee zijn. Is er nog ruimte voor gebed en de Bijbel? Het kan zijn dat het voor jou heel moeilijk is om die momenten te vinden waarop je echt alleen bent. Dat het echt even is tussen jou en de Hemelse Vader. Toch is dat van belang. Hoe goed Jezus ook was met zijn discipelen op aarde, met drie van hen had Hij een diepe band, Hij zocht toch steeds momenten alleen met de Vader.

Deze momenten kunnen kort maar krachtig zijn en toch van levensbelang worden. Waarom? Omdat wij vaak leeg zijn, ons hart kan koud worden, we kunnen vol zitten met twijfels of met zorgen, tobben en moe zijn. Vaak worden dat redenen voor ons om God te mijden. Maar juist dan zouden we naar Hem toe moeten gaan. Om ons te laten vullen met Gods Heilige Geest en met Woorden uit de Bijbel die zo anders zijn dan onze eigen gedachten. Daarom juist stuurde Hij Zijn Geest. Zodat Hij ons kan vervullen. Dit kan Hij doen als we bij Hem komen. Die Geest Die Hij geeft…dat is de interne verbinding die we hebben met God. Zoals je vandaag eigenlijk niet meer zonder internet kunt; zo kunnen we niet geloven zonder die verbinding met God.

Christus was in zijn leven op aarde drukbezet, toch neemt Hij veel tijd voor de momenten met Zijn Vader. Als tiener al. Aan jongeren (die lezen de intercom niet maar misschien kan pa of moe dit even doorgeven) aan het begin van het jaar daarom ook een oproep; leg je Bijbel klaar op een plek waar je alleen kunt zijn. (liever niet je Bijbel in app-vorm…voor je het weet zit je ondertussen weer een appje te beantwoorden..) Pak de Bijbel en eventueel een potlood  voor als je wat ziet wat je wilt onthouden; onderstreep of omcirkel dat. Dit is jouw moment bij de Hemelse Vader. Begin bij één van de Evangeliën. Lees zo langzaam verder. Op internet (ja dan toch maar je telefoon pakken) vind je veel informatie voor als je iets niet snapt. Start met het eenvoudige gebed hieronder. Zo kun je groeien, doordat Hij in je hart groeit. 5 minuten, Bijbel lezen, en kort gebed. Heb je dat voor God? Als verjaardagscadeau kun je dit jaar eens een dagboek vragen; er zijn er veel voor jongeren, ook speciaal voor jongens of voor meiden. Vind zo jouw weg voor je persoonlijke contact met God. Ik wens je een vol huis en vol hart toe in 2020. Vol met Gods Geest.

Ds. Inge Eckhardt

                                                                                  Vader in de Hemel,

                                                               Dank U wel dat ik hier even mag zitten, bij U.

                                                            Wilt U mij vullen met Uw Geest? Ik wil dat graag.

                                                            Wilt U in mij wonen Christus? Dank U wel. Amen.