Ruw materiaal

Oude pallets (sommige een aanblik niet waardig) werden bij de VakantieBijbelWeken omgevormd tot de mooiste bouwwerken. Ruw materiaal, waar vieze, roestige joekels van spijkers uit steken, wordt langzaam omgevormd, naar de hand gezet. Een berg afgedankt hout wordt tot zegen.
 

Het nieuwe seizoen is begonnen in de kerk en het begint met tranen omdat we afscheid hebben genomen, tranen om zorgelijke situaties. Een tekst die ik wonderlijk vond toen ik tot geloof kwam is “in uw boek waren zij alle opgeschreven, de dagen, die geformeerd zouden worden”. Uit psalm 139. Dat gaat over de dagen van ons leven. Dat ze door God gekend zijn. Ik verwonderde me erover, is het inderdaad zo? Een God Die ons leven kent, van dag tot dag, al mijn dagen zijn in Zijn hand, de mooie, vreugdevolle dagen die we voor altijd willen vasthouden, de hele gewone dagen die gevuld zijn met het alledaagse leven, maar ook de dagen die we liever niet herbeleven. Opgetekend in zijn boek, voordat ze beginnen?
 

Hieraan kleeft een diep mysterie, iets raadselachtigs. Hoe zit het met de dagen van mijn leven, door God gekend voordat ze begonnen? Daarover kun je je hersens flink breken en er op vastlopen. Je kunt ook kiezen voor verwondering: mijn leven is in Uw Hand. Ik leg die dagen in Uw hand. Mijn dagen zijn door U gekend, opgetekend, in Uw Boek. Niet ‘mijn boek’, maar ‘Uw’. Daar worden wij in genoemd, daar gaat het kennelijk ook over mij. Voordat ook maar één van mijn dagen was aangebroken, kende God die dagen.
 

Een mysterie, een raadsel, een Wonder. Dank U voor Uw genade, dat U een plan hebt. Dat U ons zegent en gebruikt. Dat U ons door moeilijke tijden heen helpt. Dank U dat U zelfs uit de meest vreselijke omstandigheden weer nieuwe, mooie dingen kunt maken. Zoals U bij Jozef deed toen zijn broers hem haatten, mishandelden en verraadden. Dat u deze dingen in een zegen hebt veranderd, voor Jozef en zijn familie en zelfs voor talloze andere mensen. Het ruwe materiaal van ons leven vormt U om. Het is een mooi gebed aan het begin van dit seizoen: dat wij als zo’n oude pallet mogen zijn. Dat al het ruw materiaal van ons leven tot zegen mag worden voor onszelf, voor onze families, voor talloze andere mensen die we tegenkomen op de weg. Omdat God ermee aan het werk is. Zijn Handen zetten het in, voor Zijn bouwwerken.